Principal Prólogo Introducción Clasificación Aerófonos Cordófonos Membranófonos Idiófonos Obradoiro Artesáns Bibliografía Discografía Ligazóns Músicos Agradecementos Contacto
| |
Instrumentos
Galegos Moisés Quintas
Suárez
Obradoiro
[ Tarrañolas ] [ Frauta de Pan ] [ Pito ] [ Ocarina ] [ Frauta traveseira ]
Materiais:
Canas, dúas taboíñas, la ou fío.
Ferramenta:
lima,
lixa fina, navalla, afinador (opcional).
|
Escollemos a cana
Cortamos varias canas de diferentes tamaños e grosor similar.
Deixamos na parte inferior o nó e procuramos que o seu interior quede
ben limpo.
Debemos tratar de pulir o lado aberto, primeiro cunha lima e logo
cunha lixa, xa que vai estar en constante rozamento cos beizos e pode
mancarnos.
A cana máis longa debe medir sobre 16 cm de longo por 1,5 cm de
diámetro, aproximadamente.
Se comprobamos a súa afinación cun afinador debería dar a nota La.
Imos así preparando as seguintes canas, cada vez máis pequenas, e
comparando o seu son sempre coa primeira, ata chegar ao Do agudo da
segunda oitava.
Se queremos que a frauta teña unha afinación perfecta, necesitamos
un afinador e ir afinando cada cana.
|
|
Pegado
Cando teñamos todas as canas preparadas, temos que colocalas de
maior a menor, empezando pola esquerda. Deste xeito, quédannos os
sons graves á esquerda e os agudos á dereita, sendo tamén este o
modo de collela para tocar.
Cando estean ben aliñadas, co lado aberto cara arriba, collemos
unha taboíña que temos preparada con anterioridade (duns 16 cm de longo
por 2,5 cm de ancho), botamos pegamento polo lado interior que vai
entrar en contacto coas canas e, con moito coidado, apoiámola enriba
delas.
Unha vez seca facemos o mesmo con outra taboíña do outro lado.
|
|
Atado
Outra alternativa ao
pegado é suxeitar os tubos con la ou fío a outros catro anacos da cana
(dous por cada lado) como mostra a imaxe. |
|
Afinación
VOLVER |